Aku Insan yang Masih Bertatih

Rabu, 18 Mei 2011
Assalamualaikum warahmatullaahi wabarokaatuh...

Alhamdulillah..bersyukur kerana dengan izin-Nya..saya berpeluang berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang saya perolehi atau alami sendiri..sudah agak lama membiarkan laman blog ini terus menyepi..ketiadaan masa dan idea untuk berceloteh terkadang membantutkan niat saya untuk memasukkan post terbaru..ilmu yang masih begitu cetek ini..masih terlalu banyak yang perlu ditampung..

Terkadang..terasa diri ini begitu hipokrik..terkadang hati ini bermonolog sendiri..mengasak jiwa yang dhoif ini..salah satunya berbunyi :" kau ni dah cukup baik ke, sampai berani nak nasihat orang lain??"  Memang tak dapat dinafikan, terkadang juga diri ini hampir tewas dengan bisikan-bisikan itu sehingga mematikan semangat untuk berpesan-pesan ke arah kebaikan dan menjauhi kemungkaran. 

Walau begitu jelas saya sudah tidak aktif dalam dunia blogger..dakwah melalui blog, namun alhamdulillah saya masih istiqamah dengan niat asal saya dengan membuka akaun Facebook adalah untuk "menyampaikan da'wah dan syiar Islam kepada seluruh manusia". Walau usaha saya ini, agak sedikit..namun, itu adalah salah satu usaha saya dalam mujahadah mentarbiyah diri dan orang lain amnya..

Ye..Mujahadah itu terlalu pahit kan?kerna saya terlalu yakin Syurga yang telah dijanjikan oleh Allah S.W.T. terlalu manis dan indah untuk dimiliki oleh hamba-hamba-Nya yang beriman..Moga kita semua tergolong dalam golongan orang-orang yang beriman dan para solihin..aamiin..

Sukar mujahadah dalam mendidik hati, nafsu, jiwa, akal dan sebagainya..iman yang yazid dan yanqus ini ini sering tertewas kerana iman ku masih senipis kulit bawang..Saya begitu mendambakan teguran dan bimbingan daripada sahabat-sahabat seperjuangan, keluarga, pensyarah-pensyarah, guru-guru dan lain-lain untuk seikhlasnya menegur setiap kekurangan dan kelemahan saya bukan hanya mengiyakan setiap amal perbuatan saya..Selamat Hari Guru

Isnin, 16 Mei 2011
~Bersama geng Cikgu2 praktikal di SMKPC 2 pada 16 Mei 2011~


Jika dulu aku bergelar pelajar..kini aku bergelar pengajar..jika dulu aku seronok melihat guru berarak..gah mengorak langkah..berdiri bersaf-saf mengalunkan lagu 'Guru Malaysia' dengan penuh bersemangat...membacakan ikrar dengan penuh tekad dan keazaman..kini, bagai mimpi di siang hari..aku berpeluang ikut serta para rakan-rakan sejawat..sahabat-sahabat pendidik sama-sama mengalunkan lagu tersebut dan turut membaca ikrar di hadapan seluruh warga sekolah...

Siapa sangka..kini aku bergelar pendidik? siapa sangka aku yang dulu sering gagal dalam peperiksaan..sering menjadi kerisauan ayah dan bonda..sering dibimbangi oleh abang-abang dan kakak-kakak..kini aku bergelar seorang pendidik..berjaya menembusi tembok kerisauan orang-orang yang aku sayangi..bertukar menjadi kebanggaan mereka..kerana berjaya menjunamkan diri ke dunia pendidikan...

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang manusia mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."


(Sahih Muslim - Kitab Wasiat)Zikrullah

Photobucket

Jom Berhibur